כך למדתי איך בודקים איכות של שמן זית: טרה אוליבו 2014 - תחרות שמן הזית הינלאומית השנתית

 
הזית משמש כאחד מסמליה המובהקים של ארץ ישראל. החל בעלי הזית, שנישאים על ידי יונת השלום (שעוד לא נחתה, לצערנו...), ועד לשמן הזית המשובח שמוזכר כבר בספר "דברים", כאחד משבעת המינים, בהם נשתבחה הארץ: "אֶרֶץ-זֵית שֶׁמֶן"... ולא בכדי, במסגרת "שבוע שמן הזית" הישראלי, מתקיימת כאן התחרות הבינלאומית לטעימת שמן זית, ה"טרה אוליבו". השנה התקיימה התחרות במלון עץ הזית המקסים שבירושלים והוזמנתי לסקר אותה,שמחתי על כך מאוד, כחובבת שמן זית , לא פעם מוצאת עצמי במבוכה...איזה שמן לרכוש? איך יודעים מהו שמן טוב ? וידוע היום ששמנים רבים שנמכרים כשמן זית נמהלים בשמנים פשוטים כדי להוזיל את המחיר...
כך שיצאתי לדרך לירושלים בכדי לראות מקרוב  וללמוד מה עלי לחפש בשמן הזית שלי ???


האולם והטועמים

לפני שניכנס לתחרות, הנה 10 עובדות על צריכת שמן הזית בישראל, כפי שהובאו לידיעתנו על ידי ענף הזית במועצת הצמחים:


  1. בישראל כ - 90 יצרני בוטיק, כ - 50 מותגים בינוניים וכ - 16 יצרני בוטיק גדולים.
  2. בארץ ישנם בין 15-20 יצרנים גדולים וביניהם: יד מרדכי, מסיק מגל, שמן גשור, חלוצה, אליעד, משק אחיה, משק סבא חביב, משק ג'השאן, שמן המאה, עץ השדה, אוליה ודרך השמן.
  3. בישראל מגדלים מידי שנה כ- 100,000 טון זיתים לתעשיית שמן הזית.
  4. בישראל מפיקים מידי שנה כ – 20,000 טון שמן זית.
  5. לישראל מייבאים מידי שנה 2000 טון שמן זית.
  6. בישראל ישנם 340,000 דונם של מטעי זיתים, מתוכם 250,000 דונם בבעל (ללא השקייה), 75,000 דונם מטעי שלחים (עם השקייה) המיועדים לשמן ועוד 15,000 דונם זיתים למאכל.
  7. בישראל פועלים כ - 110 בתי בד.
  8. בארץ מגדלים כ - 15 זנים. זני המאכל העיקריים הם מנזנילו, סנטה, ונובו. זני השמן רבים יותר, כשהמובילים שבהם: סורי, ברנע, קורוניקי, פיקואלה, אסקל, פישולין, קורוטינה ועוד.
  9. המדינות המובילות בייצור שמן זית הן ספרד, המייצרת 40% מהייצור העולמי. יחד עם יוון, איטליה ופורטוגל, מייצרת אירופה 70% מייצור שמן הזית העולמי. ישראל מייצרת אחוזים בודדים בלבד.
  10. ממחקר שערך לאחרונה ענף הזית במועצת הצמחים, באמצעות חברת רותם TRI מחקרים, עולה כי 93% מהאוכלוסייה משתמשים בשמן זית. 60% מהם משתמשים בשמן זית באופן יומיומי והנתון המעניין ביותר הוא, ש - 74% מהאוכלוסייה מעדיפים שמן זית ישראלי על פני שמן מיובא.
וכעת לתחרות עצמה:
טרה אוליבו נחשבת לאחת מתחרויות שמן הזית הבינלאומיות המשפיעות והנחשבות בעולם ומביאה אליה את השופטים הבכירים מהארץ ומהעולם, הכוללים גם טועמים מקצועיים וגם מובילי דעת קהל.
השנה הגיע 30 שופטים, שטעמו כ-400 (!) מותגי שמן זית מרחבי העולם, מ-20 מדינות. 



הטעימה היא טעימה עיוורת, כשהשמן מוגש בכוסיות כחולות מיוחדות, אותן השופטים מריחים בקפדנות ואח"כ לוגמים מהן (לצבע, אגב, אין כל משמעות...). 


יושב ראש השופטים
ציוני השופטים מחלקים את השמן ל-4 קטגוריות של פרסים והוקרה:

Top Ten – רשימת 10 שמני הזית אשר קיבלו את הציונים הגבוהים ביותר בתחרות.

Grand Prestige Gold – מדליה המוענקת לשמני זית שהציון שלהם בתחרות הוא מעל ל 85 נקודות. אלו שמני זית שודרגו ברמה הגבוהה ביותר מבין השמנים שהשתתפו בתחרות.

Prestige Gold – מדליה המוענקת לשמני זית שהציון שלהם בתחרות הוא בין 75 ל – 85 נקודות. אלו שמני זית שדורגו כטובים ומעבר לרמת הבסיס של כתית מעולה.

Gold – מדליה המוענקת לשמני זית שהציון שלהם בתחרות הוא בין 65 ל – 75 נקודות. זוהי למעשה רמת הבסיס של כתית מעולה בתחרות ומשמעותה – שמני זית כתית מעולה ללא פגמים.

את הסיור הנחו למעננו שנים מבכירי השופטים: ד"ר לארו מאיטליה ואהוד סוריאנו מישראל, שהכניסו אותנו ל"קודש הקודשים" והושיבו אותנו לצידם של יתר השופטים. כך יכולנו לחוות מקרוב את טקס הטעימה, שיש לו כללים מאוד נוקשים וברורים, לכל שלביו. החוויה השרתה על כולנו ממש תחושה מקודשת ועוצמתית  ונמלאנו הערכה - גם לתהליך המקצועי של הטעימה, ולא פחות לשמן הזית עצמו, שבימים רגילים נראה לנו כמשהו מובן מאליו. הנה כמה צילומים להמחשה:

כוסות הטעימה כחולות כדי שלא תהיה השפעה של הצבע על השיפוט

את הכוסות מחממים מעט כדי להביא את השמן שימזג לתוכן למצב אופטימלי של טעם וארומה

השמן נמזג לכוסות (השופטים כמובן לא יודעים של מי ומהיכן השמן)

השמן מגיע בכוס מכוסה בצולחית קטנה בכדי שהארומות לא יתנדפו

תהליך הטעימה: מחממים את כוס השמן בין כפות הידים
 


שואפים, ולאחר התרשמות מהריח, טועמים ומתרשמים מהטעם



אז מה רצוי שיהיה בשמן זית טוב?
לפני הכל על שמן הזית להדיף ריחות ברורים של זית
!
מעבר לכך הוא מתאפיין בריחות ירוקים ורעננים, כמו דשא קצור
פירות שונים כמו בננה , אגס, תבלינים ועוד.. (למטה צירפתי מקרא לריחות וטעמים אפשריים)
ובפעם השלישית אני מציינת...לצבע אין משמעות!!! יש שמני זית מעולים בהירים ויש גרועים ירוקים, אז אל תסתכלו בצבע, תנו דגש לריח והטעם, ליצרן מוכר ואמין וחפשו את מדבקת טרה אוליבו על הבקבוק (צר לי לבשר, אך אחד הסימנים הכי בולטים לשמן זית מהול הוא המחיר, אין ניסים בתחום, כדי להוזיל צריך לזייף!)


 

בין הטעימות לוגמים השופטים מים, ומנקים את החיך בעזרת תפוח ירוק ולחם לבן 

הגלגל הבא מסייע להגדרת הטעמים הרבים שאפשריים להמצא בשמן הזית

וזה גלגל שרשומים בו ריחות וטעמים שנחשבים לפגם בשמן הזית, נתנו לנו לטעום שמן פגום ולדעתי טעמו הזכיר דבק סופר-גלו...






מאחר וסקירה זאת נכתבה לאחר סיום התחרות, אני גאה להביא לפניכם את התוצאות, ובגאווה יתירה את השמנים הישראלים שהשתתפו בה:

בקטגוריות הזנים זכו השמנים הבאים:
שמן זית ישראלי הטוב ביותר בקטגוריית 'ברנע' – ברנע אליקו, דרום רמת הגולן
שמן זית ישראלי הטוב ביותר בקטגוריית 'פיקואל'  - משק אחיה
שמן זית ישראלי הטוב ביותר בקטגוריית קורנייקי – משק הילמן
שמן זית ישראלי הטוב ביותר בקטגוריית פישולין – טורק פישולין של בית בד גורן
שמן זית ישראלי הטוב ביותר בקטגוריית קרוטינה – אסי קורטינה, שמן שאן

בלנד הטוב ביותר לטרה אוליבו 2014 – טעם קלאסי של יד מרדכי

7 שמני זית ישראלים שזכו במדליה הגבוהה ביותר (גרנד גולד פרסטיג')
אנשי הזית – אנשי הזית קורטינה
ארץ גשור – פישולין קורנייקי
משק הילמן – קורנייקי
משק אחיה – פיקואל
משק אחיה – סורי
יד מרדכי  - זכו בשני פרסים בקטגוריה זו (classic+strong taste)

מהעולם:
איטליה זכתה ב 10 פרסי גרנד גולד פרסטיג'
ארגנטינה – 4 פרסים
פרו – 2
פורטוגל -  6
דרום אפריקה – 1
ספרד – 15
אורגוואי – 7
ארה"ב – 2


בלינק המצ"ב יש את רשימת כל הזוכים בכל הקטגוריות



הנתונים באדיבות ענף הזית במועצת הצמחים

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה