שמנת מתוקה - עשו במו ידיכם וחסכו המון כסף!


http://foter.com/img/photo/12/strawberries-in-milk.jpg



את הכנת השמנת המתוקה באופן מסודר ושיטתי בבית אימצתי לשגרת המטבח לפני כמה חודשים, לא יודעת אם שמתם לב..אך בשנה האחרונה מחירי השמנת המתוקה תפחו עד מאוד ומיכל שמנת 250 מל' נושק ל-9 ש"ח  (מאז נכתב הפוסט חלו שינויים והשמנת הוכנסה לפיקוח ומחירה בסביבות 6.90) ואצלנו בבית משתמשים בהרבה מאוד שמנת מתוקה, כך שמציאת פתרון שמוזיל בהמון- מאוד שימח אותנו!
אך עוד יותר חשוב אנו נהנים משמנת ללא מייצבים וסוכרים ועוד שיש ברוב השמנות המתוקות שבסופר וגם מיכולת לקבוע את אחוז השומן הרצוי לנו בשמנת (כמה שיותר כמובן...) נמנעים מחומרים משמרים/מייצבים/ממתיקים שמוסיפים לשמנת (תציצו מאחור ותמצאו מייצבים, סוכר ומיני E).
אם משתמשים בחמאה טובה שהגיע מצרפת/אירלנד אז גם הטעם מאוד משתפר וכך גם איכות השומן, שכן הפרות האירופאיות אוכלות עשב מטבען..בישראל המידברית הפרות ניזונות מתערובות ומזונות שמנחיתים את איכות ובריאות השומן.
את פטנט השמנת המתוקה אני מכירה כבר המון שנים, השתמשתי בו לעיתים כשרציתי להקרים דבר מה בשמנת אך בדיוק לא היתה בבית..ערבבתי חלב וחמאה וקיבלתי שמנת בו במקום.

זה ממש קל להכין! ניתן להקפיא באריזות קטנות לתקופת שימוש קדימה.
חשוב לדעת ששמנת קפואה מופשרת לא מקציפה טוב..היא תתאים לבישול , הקרמה, רטבים ועוד- כל מה שלא קשור בהקצפה לקצפת, אם תרצו להקציף, הפשירו,חממו שוב, קררו במקרר לילה והיא מוכנה להקצפה.
לפי עקרון המתכון שלהלן ניתן לחשב את יחסי החלב-חמאה ולהכין שמנת בכל אחוז שומן שרצוי לכם, יש לחשב כמובן גם את אחוז השומן שבחלב שבחרתם להשתמש.

ההכנה:
מחממים ליטר חלב (כמה שיותר שמן יותר טוב...)
כשהחלב מתקרב לרתיחה מורידים מהאש,
שופכים את החלב החם לבלנדר
מוסיפים  500 גרם חמאה (ללא מלח!)חתוכה ל
קוביות גדולות .
מבלנדרים במהירות הכי גבוהה שיש למכשיר שלכם זמן קצר (כחצי דקה )  עד שהנוזל נראה אחיד והומוגני.
בעוד התערובת חמה שופכים לצנצנות/קופסאות נקיות מאוד בגודל המתאים לכם, עם סגירה טובה!
ומעבירים לקירור של 24 שעות במקרר. ללא הקירור השמנת לא מוכנה להקצפה.
את השמנת העודפת אפשר להקפיא עד לפעם הבאה שנזדקק לשמנת.
אפשר כמובן לחלק את המתכון ולהכין כמות קטנה (למשל כוס חלב אחת+100 גרם חמאה וכן הלאה)

חשוב לציין: כיוון שבשמנת הבייתית שלנו אין חומרים מייצבים כמו בזו שקונים, השומן יצוף מעט למעלה לאחר מנוחה בקירור, זו לא בעיה או תקלה! כל מה שצריך זה לתת ערבוב קל והשמנת מסתדרת יפה מחדש ואפשר להמשיך ולהכין מה שרוצים איתה.

שיהיה בהנאה, חסכון ותיאבון !


עם השמנת הטרייה שלי הכנתי  מיד מנה נאה של פנקוטה מענגת, ללא סוכר ודלת פחמימות , המתכון כאן: פנקוטה

קוראים יקרים שלנו, אם אהבתם, שתפו אותנו בתגובות שלכם, וכמובן נשמח לענות על כל שאלה.
מוזמנים לתת ב"לייק" בדף הפייסבוק שלנו,כך תתעדכנו בקלות על כל פוסט חדש ונשאר בקשר!



דף הפייסבוק של הסלסלה של מיה ואודי
בינתיים, שיהיה בתיאבון ולהתראות בפוסט הבא :)

54 תגובות:

  1. תודה על הפוסט, אכן המחיר של שלמנת מתוקה עלה לא מעט. אם אפשר לשאול, כמה חמאה יש לשים (או איך מחשבים את אחוז השומן שיצא) וכמה זמן אפשר לשמור את השמנת המוכנה במקרר?

    תודה.

    השבמחק
  2. הי יובב, תעשה חישוב של הממוצע: בחמאה יש 80% שומן בד"כ, בחלב נניח 3%,
    כך שאם לשם הדוגמה תערבב 1 ליטר חלב 3% עם 1 ליטר חמאה 80% תקבל שמנת של כ42% שומן

    השבמחק
    תשובות
    1. ולגבי המקרר, זו שמנת טרייה לצורך העניין, אני מניחה שלפחות כשבוע, אבל לא יצא לי לבדוק כי אני מקפיאה אותה.

      מחק
    2. הרבה תודות,
      אני בדרך כלל שותה שמנת מתוקה בקפה, אז אני אבדוק כמה מחזיקה במקרר.

      מחק
  3. אם רוצים להרתיח את החלב, את יודעת לאיזה חום צריך לקרר אותו לפני שמערבבים עם החמאה?

    השבמחק
  4. איפה משגים חמאה הולנדית או חמאה מאירופה טובה?
    לא מצאתי כאלו שלא מיוצרות בארץ.

    השבמחק
    תשובות
    1. יש בכל סופר כמעט , ודאי ברשתות המוכרות, כמה סוגי חמאה מתוצרת צרפת בשם אלוויר / נורמנדי,/ פרזידנט,
      חמאה אירית בשם צ'מפיון, יש בחנויות הרוסיות אולי גם טיב טעם חמאה מתוצרת מזרח אירופאית ועוד.
      זה לפעמים נמצא בסופר במקרר נפרד מזה של החמאות הישראליות, אבל תמיד יש (המחיר גבוה מהישראליות כמובן...)

      מחק
    2. למי שגר קרוב לסניף, בסופר קופיקס יש חמאה בלגית, 200 גרם ב5 שקלים

      מחק
    3. ניסיתי יצא טוב מאוד בלי הרבה חישוהים ......100 גרם חמאה+ כוס חלב רותח

      מחק
  5. איך הגעתם ל-20 ש״ח? אני מנסה לחשב ממוצרים שדיברתם עליהם ומקבל אותו מחיר.

    השבמחק
    תשובות
    1. שקית חלב=5 ש"ח
      חמאה החבילה הגדולה (ישראלית) =8 ש"ח
      16+5 =21 ש"ח

      ההשוואה במחיר הוא של שמנת ישראלית קנוייה מול שמנת ישראלית בהכנה עצמית

      מחק
    2. הי מאיה תודה רבה ........ לגבי החישוב כמות........ המחיר לא מפריע לי הרי מחיר השמנת ירד מאז מה שחשוב להבין כמויות ... כתבת ליטר חלב על חמש מאת גרם חמאה עד כמה שידוע לי חמאה גדולה ארוזה באריזות של 200 גרם לכן לפי החישוב זה יוצא 400 גרם ולא חמש מאות....... אני צודקת?

      מחק
    3. הי, הכמות אכן חמש מאות גרם... המתכון לא נגזר לפי גודל האריוזת :)
      אפשר להשתמש במשקל או לקנות עוד חבילה של 100 גרם נוסף על 2 גדולות

      מחק
  6. למה זה לא הקציף לי?
    עשיתי הכל לפי ההוראות, קיררתי 24 שעות, לקחתי כמות של כוס וזה כמעט מיד התפרק...
    סאומו... למה???

    השבמחק
    תשובות
    1. הי דני, יתכן והאמולסיה לא נוצרה טוב? צריך בלנדר חזק ולשים לב שהתוצאה אחידה,
      לפעמים צריך לשחק טיפה עם המכון, אולי תשים יותר חמאה? בעצם- מה היחס שהכנת?

      מחק
  7. האם השמנת ניתנת להקצפה אחרי הקפאה?
    ותודה על המתכון, אנסה אותו.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי רחל, בהסבר למעלה מצויין ששמנת לאחר הקפאה לא מקציפה טוב, זה אגב קורה אותו דבר בשמנת קנוייה לאחר הקפאה, אז בכדי להקציף, הכיני טרי ורק תקררי מספיק שעות לפני, בהצלחה!

      מחק
  8. האם להכניס את השמנת חמה למקרר או לקרר בחוץ קודם?

    השבמחק
  9. .היי באיזה וו בבלנדר להשתמש

    השבמחק
    תשובות
    1. בלנדר הוא לא מיקסר..אין לו ווים, לא ניתן להכין במיקסר לדעתי...אך לא ניסיתי

      מחק
    2. בלנדר הוא לא מיקסר..אין לו ווים, לא ניתן להכין במיקסר לדעתי...אך לא ניסיתי

      מחק
  10. בשביל להכין שמנת לגלידה, האם צריך לתת לתערובת להתקרר ואז לחמם מחדש כחלק מתהליך ההכנה של הגלידה?

    השבמחק
  11. הי,
    אני לא מחכה, חימום חוזר ממילא יחזיר את השמנת למצב הראשוני.
    בהצלחה! ספר/י איך יצא

    השבמחק
  12. היי
    חמאה רגילה של תנובה תופס?
    לא כתוב אם יש מלח או אין...

    השבמחק
    תשובות
    1. היי שלי, כל חמאה לא מלוחה תתאים
      על חמאה ללא מלח לא כתוב כלום כי אין מה לכתוב, יש רק חמאה :)
      על חמאה מלוחה כתוב שיש מלח

      מחק
    2. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

      מחק
    3. היי מאיה,
      הכנתי אתמול עם השמנת עוגת ביסקוויטים לאחר שקיררתי את השמנת ל24 שעות. יצא מדהים!
      שאלתי היא האם כשאני זקוקה לשמנת לבישול, גם צריך לקרר 24 שעות את התערובת? או שהקירור הוא רק לצורך ההקצפה? תודה!

      מחק
    4. הי שלי, קירור רק עבור הקצפה,
      בכדי לבשל את יכולה להכין שמנת על הרגע ולהשתמש
      בהנאה!

      מחק
    5. אוקיי.. האם ניתן להפחית את אחוזי השומן לצורך שמנת לבישול?

      מחק
    6. כמובן, כפי שרשום בפוסט, ניתן לקבוע את אחוזי השומן הרצויים

      מחק
  13. היי מאיה, אני מניחה שלא תהיה לך תשובה בשבילי, אבל אני בכל זאת מנסה... יש לך מתכון לשמנת פרווה? אני דתיה ובשבת אוכלים בעיקר בשר (-: תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. הי
      אני כן יכולה לספר לך איך להכין שמנת על בסיס קוקוס :)
      הנה בפוסט הזה:
      http://maya-udi.blogspot.co.il/2012/12/1-2-3.html

      מחק
  14. אפשר להשתמש מרגרינה במקום החמאה?

    השבמחק
    תשובות
    1. אנחנו כבר שנים רבות לא נוגעים במרגרינה מטעמי בריאות, לכן איננו יודעים איך שימוש במרגרינה ישפיע על המתכון..
      מה שבטוח הוא הטעם של מה שיצא לא יהיה של שמנת.

      מחק
  15. איך עושים את השמנת ללא החלב? למי שהוציא חלב ניגר מהתזונה שלו?

    השבמחק
    תשובות
    1. אפשר להחליף את החלב בתחליף מהצומח כמו חלב קוקוס או שקדים כיוב, אני אישית לא ניסיתי כך שאשמח אם תחזור'י לספר איך יצא

      מחק
  16. כתבת במתכון לשים 500 גרם חמאה על ליטר חלב, אבל בתגובות כתבת שבשביל לקבל שמנת 42% צריך ליטר חלב וליטר(!) חמאה (שזה בעצם בערך קילו חמאה, 5 אריזות גדולות).
    יוצא שלפי המתכון המקורי ששמת, בו שמים 500 גרם, תצא שמנת של 21%, שכנראה לא ניתן להקציף כלל (כי היא דלילה כמעט כמו שמנת לבישול).
    איך כל זה מסתדר? אני טועה?

    השבמחק
    תשובות
    1. לפי חישוב שלי זה יוצא 28.66% שומן
      500 גר חמאה שמתוכם 80% שומן = 400 גר שומן
      1000 גר חלב שמתוכם 3% שומן= 30 גר שומן
      סהכ מוצר סופי (אפילו טיפה יותר כי סביר שיש אידוי כלשהו בהרתחה) 1500 גר' שמתוכם 430 גר הם שומן = 28.66% שומן
      וכל זה בהנחה שליטר חלב שוקל כמעט כמו מים = ולכן משקלו הוא אכן כ1000 גר (לא שקלתי)

      מחק
  17. המתכון מלמד עקרון של הכנת שמנת, את יכולה לחשב יחסים על פי אחוז השומן שרצוי לך, אל תשכחי את אחוזי השומן בחלב, בהצלחה

    השבמחק
  18. הי , האם בשביל להכין גנאש עם השמנת צריך לקרר אותה כמו לפני הקצפה או שאפשר להשתמש בה באותו הרגע.? תודה

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אין צורך לחכות אפשר גם לחמם אם יש צורך בהמסת השוקולד פנימה

      מחק
  19. הי, האם בשביל להכין גנאש עם השמנת צריך לקרר אותה 24 שעות או שאפשר להשתמש בה מיד? תודה.

    השבמחק
  20. מעולה!
    ניסיתי את המתכון עם סמנה' ולו רק מטעמי בריאות. וחלק מהתערובת שפכתי לתוך הבלנדר עם כמה בננות קפואות+כפית תמצית ווניל, ואני מודה באשמה, מחמת הטעם לא יכולתי להתאפק "ובעודו בכפו יבלענה" היישר מתוך הבלנדר

    השבמחק
    תשובות
    1. אצלנו גם יש סמנה. רק סמנה.
      כמה סמנה וכמה חלב שמת ?
      צריך לחמם את החלב בשביל זה ?

      מחק
    2. מעולם לא עבדתי עם סמנה כך שלא יודעת אם זה אפשרי ואיך להכין
      נסי לפי אותן הוראות, חימום וכמויות , נסי בכמות קטנה, מקסימום יצליח...

      מחק
  21. שלום מאיה!
    רציתי לשאול שוב:
    1. איך בדיוק מחשבית את אחוזי השומן בכמות של לדו"ג 200 מ"ל חלב עם 100 גר חמאה?
    אם אני רוצה שמתנ מתוקה עם 38 אחוזי שומן כמו בחנות מה היחס?
    2. האם זה זה יוצר קצף מזפיק יציב וטוב?
    3. אם לגירסת פרווה אשתמש בחלב שקדים ובמקום החמאה בשמן קוקוס האם זה יצליח? אם כן כמה שמן קוקס לשים?
    בתודה מראש על המענה.

    השבמחק
    תשובות
    1. אני לא מתמטיקאית גדולה אבל לפי חישוב שלי
      על ליטר חלב + 700 גר חמאה תקבלי 34.7% שומן
      על ליטר חלב + 800 גר חמאה תקבלי 37.2%
      על ליטר חלב + 900 גר חמאה תקבלי 39.47%

      מחק
  22. האם ניתן להמיס שוקולד לציפוי עוגה ישירות לאחר איחוד החומרים של השמנת?

    השבמחק
  23. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
    תשובות
    1. לא מכירה שיטה כזו, אני נוהגת לקרר לאט

      מחק
  24. יש לי 2 שאלות- האם אפשר לבלנדר את זה כשזה בטמפרטורת החדר?
    דבר נוסף האם אפשר להשתמש בזה לא בשביל הקצפה לפני שמקררים 24 שעות?

    השבמחק